top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Spotify
Zoeken

Herken jezelf in creativiteit...

Heb je jezelf al eens geanalyseerd terwijl je creatief bezig was?

Welke gedachten poppen bij je op?

Hoe voelt je lichaam aan?


Tijdens workshops zijn er verschillende types van mensen waarbij binnen hun creativiteit enkele eigenschappen (noem het karaktertrekken of archetypes) naar boven komen.

Elk type persoon benadert creativiteit op zijn of haar eigen manier, wat maakt dat er geen "juiste" manier van creatief zijn bestaat.


Als we het in typetjes moesten gieten, zou je kunnen zeggen dat we een visionair kunnen hebben, die altijd met grote, gedurfde ideeën komt. Visionaire creatievelingen zijn de dromers van de groep, ze hebben een verbeeldingskracht die geen grenzen kent en ze zien potentieel waar anderen dat misschien niet doen. Het creatieve proces voor de visionair is vaak inspirerend en meeslepend, maar kan soms ook chaotisch zijn. Ze hebben een sterke innerlijke motivatie om iets vernieuwends te creëren, maar kunnen moeite hebben met de praktische uitvoering, omdat ze meer gericht zijn op het idee dan op de details. Deze types zoeken tijdens de workshop moeilijke zaken op terwijl ze nog niet echt de knepen van het vak kennen en hebben uiteindelijk niets gecreëerd, enkel het proces en de ambitie van iets groots gaf hen de wil om opnieuw te blijven starten.


We zouden een ambachtsman/vrouw kunnen zijn, die het tegenovergestelde is van de visionair: praktisch, gedetailleerd en gericht op het perfectioneren van hun vak. Ze hebben vaak geduld en gaan ervoor, ...ook zijn ze vaak technisch aangelegd in wat ze doen. Ze houden van het proces van het maken zelf en vinden voldoening in het verfijnen van elke stap. Ze willen dat alles perfect is en besteden veel tijd aan het polijsten van hun werk. Voor de ambachtsman/vrouw is creativiteit vaak een kwestie van techniek en discipline, en ze kunnen gefrustreerd raken wanneer iets niet volgens plan verloopt. Maar hun doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat hun doel wel degelijk behaald wordt, al was het niet in eerste instantie wat ze wilden creëren in hun hoofd.


Als we een derde type definiëren, zouden we van een intuitieveling kunnen spreken, zij die creativiteit benaderen met een gevoel van vertrouwen in het proces, zonder zich te veel vast te leggen op plannen of verwachtingen. Ze werken vaak op gevoel en laten hun creaties zichzelf ontwikkelen. Het creatieve proces voor de Intuïtieveling is vaak organisch en spontaan. Ze geloven dat het juiste idee of resultaat vanzelf zal komen, en ze hebben de neiging om vast te lopen in minder "rationele" benaderingen. Ze kunnen ook moeite hebben met het afmaken van projecten, omdat ze geneigd zijn om te wachten op de inspiratie die hen naar het volgende idee leidt. Een intuitieveling neemt vaak een onafgewerkt stuk mee naar huis en maakt het al dan niet thuis af.


Dan zou je ook kunnen spreken van de volgers, zij treden graag in de voetsporen van anderen. Ze kunnen onzeker overkomen over hun eigen creatieve vaardigheden en zoeken vaak naar referenties of voorbeelden om hun werk op te baseren. Ze zijn vaak uitstekend in het namaken van ideeën, stijlen of technieken, maar vinden het moeilijker om iets volledig origineel te creëren. De volgers kunnen ook veel leren van het nabootsen van andere creaties, maar hun grootste uitdaging is het ontwikkelen van hun eigen unieke stem. Toch hebben ze vaak stabiliteit en een focus op de uitvoering van hun creaties. In een workshop zijn zij diegenen die stap voor stap begeleid moeten worden om hun creatie tot een goed einde te brengen.


Sommige mensen combineren aspecten van meerdere types. Het is interessant om deze typetjes als lens te gebruiken om je eigen creatieve benadering te begrijpen, of om inzicht te krijgen in de dynamiek van een creatief team. Elk type heeft zo zijn eigen sterkte en uitdagingen, maar samen kunnen ze krachtige resultaten opleveren!


Buiten dat we heel veel kunnen leren uit de manier waarop anderen omgaan met creativiteit, kunnen we ook veel leren van onszelf. Zeker als we stilstaan bij de manier waarop we onszelf "voelen" tijdens zo'n creatieve momenten, zeker als het iets nieuws is, of het is een lange tijd geleden dat we de creativiteit gedaan hebben.

Moesten we onszelf bewust analyseren, kunnen we gerust enkele gevoelens, emoties en/of bedenkingen voelen naar boven komen tijdens creatieve momenten.

Frustratie, blijdschap en opwinding, angst en onzekerheid, trots, zelfkritiek, verveling, troost en rust, zelfontdekking, afdwalen van gedachten, maar ook verbinding met anderen.


Meer inzicht krijgen in je eigen creatieve proces en wat het voor jou betekent, kan je ook helpen binnen je relaties met anderen, vrienden, kennissen, collega's, enz.... Het helpt je niet alleen je werk beter te begrijpen, maar ook jezelf als maker en persoon. Creativiteit is immers niet alleen een manier om iets te maken, maar ook een manier om jezelf beter te leren kennen.


Als je een creatief moment hebt, stel ik voor om eens te checken of je al dan niet bewust met die creativiteit aan de slag gaat. Daarvoor heb ik een korte enquête gemaakt, die je kan laten weten waar je in functie van creativiteit staat met je bewustzijn. Na een creatief moment kan je deze invullen om meer te weten over jezelf.


Herken je je binnen deze categorieën? 🤩 Ga je al bewust aan de slag met. creativiteit?

Welk typetje ben jij binnen een workshop? Herken je iets of heb je van alles wel een beetje?

Ben je al klaar om een workshop te volgen? Of speel je het op safe en kies je eerder een veilige omgeving om eens te testen met de werkboeken?


Hieronder een greep uit de creatieve momenten...


🎨 9 april & 17 april 2025 - Apero Creativity Avond

Wanneer je graag een 3-tal uren bezig bent met je gedachten pauzeren, gezellig verbinden en werken met draadkunst, dit samen met een hapje en een drankje

🎨 12 april 2025 - Workshop "Creativiteit als verbinding met je buikgevoel"

Wanneer je graag een 6-tal bezig bent met creëren, de pauzeknop indrukken, diepgaande gesprekken voeren, terwijl er gewerkt wordt met draadkunst. Er wordt een lichte lunch voorzien en we reflecteren na de creatieve sessie op wat we ervaren hebben.

🎨 Online Werkboek - "Van beperkende gedachten naar meer vrijheid met creativiteit"

Wanneer de drempel om naar een workshop te komen nog iets te groot is, kan je via een online werkboek een 6-weken traject volgen, met draad en klei, om zo een innerlijke reis te maken op je eigen tempo.



"Natuurlijkheid in creatie komt niet uit het volgen van regels, maar uit het durven zijn wie je werkelijk bent in het proces."
"Natuurlijkheid in creatie komt niet uit het volgen van regels, maar uit het durven zijn wie je werkelijk bent in het proces."


 
 
 

コメント


Logo transparent background.png

Nieuwstraat 133A b01.01
2840 Terhagen
michele@mind2feel.be
+32 484 509 410

Bario Los Rufines 12 (Diseminado Poligono 8, 62)

03191 Pilar de la Horadada

Link google maps

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief • Mis het niet!

Bedankt!

bottom of page