Groeien naar Slow Living
- Michèle
- 14 feb
- 3 minuten om te lezen
Ken je dat gevoel?
Je hebt een halve of een hele dag gewerkt, of misschien ben je een paar uur bezig geweest met taken, maar zodra je even rust neemt, bekruipt je het idee dat je ‘niets’ gedaan hebt. Het is een knagend gevoel, alsof de dag door je vingers glipt zonder dat je er vat op hebt gekregen. Alsof je achterloopt op een onzichtbare agenda die door niemand is opgesteld, behalve door jezelf. Want als die agenda niet vol staat, dan is er iets mis.
Van jongs af aan leren we dat hard werken en een volle agenda ons waarde geven.
Maar is dit wel zo? Betekent een volle agenda wel degelijk succes?
Het idee dat je altijd bezig moet zijn om ‘nuttig’ te zijn, dit staat diep in onze cellen gegrift.
Want wanneer we eens in de zetel zitten, wat minder werken of tijd besteden aan iets wat er niet uitziet als "productief zijn", sluipt al snel dat schuldgevoel naar binnen.
Alsof je je moet verantwoorden voor de ademruimte of de rust die je neemt.
Zelfs op momenten waarop rust en ontspanning nodig zijn, hebben we een constante interne drang om bezig te blijven. Sociale media versterkt dit effect door ons continu te confronteren met andermans prestaties, waardoor het lijkt alsof iedereen altijd productief is. Alleen is het mogelijk dat deze mensen een efficiëntere agenda hebben of bepaalde zaken uitbesteden waardoor ze niet de hele tijd moeten werken. Een goed boek daarover is Freedom Unlocked, Kim die van haar tijd en energie werk maakt. Zeker een aanrader!
Maar wat kunnen we er aan doen, zal je nu denken?
Allereerst moet je het woord "productiviteit" op een andere manier gaan interpreteren. Productief zijn, betekent niet alleen werken, maar ook rusten, reflecteren en creatieve tijd nemen.
Ook kan je kleine taken leren waarderen, noteer wat je wél gedaan hebt, dit helpt je zien dat je dag niet leeg was. Alles is soms zo vanzelfsprekend dat er maar doorgedaan wordt. Terwijl een taak om je hoofd leeg te maken, ook een taak is en van crusiaal belang.
Heel de dag draait ons hoofd op volle toeren, tot wel 60000 gedachten en meer, en dan nog veel dezelfde! Ons brein én ons lichaam hebben pauzes nodig. Rust moet dus als waardevol onderdeel gezien worden, wat opnieuw dat schuldgevoel verminderd. Een boek dat daar aan te raden is, is zeker Master Your Mindset, Michael weet er alles van ;-)
Door de impulsen van social media, gaan we ons met anderen vergelijken, alhoewel iedereen een ander ritme heeft. Je kan je productiviteit dus ook niet meten aan de hand van wat anderen doen.
Daarom is het crusiaal om te vertragen en te "voelen" waar je naartoe wil. Slow Living kan je meer brengen dan de ratrace waar we nu in zitten.
Heb je het gevoel dat het leven te snel gaat? Dat je altijd "aan" staat en te weinig tijd hebt om echt te voelen? Met Mind2Feel help ik je om te vertragen, terug te keren naar de essentie en je buikgevoel opnieuw te vertrouwen.
Door creativiteit – werken met klei, draadkunst en intuïtieve expressie – begeleid ik jou naar een bewuster en rustiger leven.
Via persoonlijke flow mentorships en retreats in Spanje leer je om opnieuw ruimte te maken voor wat écht belangrijk is.
Comments